dijous, 17 de setembre del 2015

Relat de sorts

Quan li faltaven les paraules, mirava el cel. Quan li faltava el menjar, tancava els ulls. Els veïns van ensenyar-li que, per ser bon noi, calia suplicar les coses. Ell ho feia, era obedient. Els hi dedicava un bon somriure i els hi prometia que es portaria bé. De nit no feia soroll, orinava directament al clavegueram, no embrutava ni les parets ni el seu banc.  El seu ordre i la seva neteja immaculada eren les normes no exigides que li havien imposat els seus amos.
Va succeir ja fa molts anys, quan una nit de maig, després de beure’s una ampolla sencera de ron, va ensopegar amb el seu cap. Un moment fortuït. Un destí ple de mala sort. Un desig que no es desitja a ningú. Els dos anaven torrats, però ell més. No va contenir-se, va alliberar-se de l’esclavitud laboral a la que estava sotmès cada dia. Ho va fer sense embuts, dedicant-li quatre insults, una escopinada i un cop de puny final.
El resultat no es compte amb el número de dents que va perdre el seu cap, sinó amb la bronca i la humiliació que va rebre al dia següent a la feina. Tot semblava, però, que el correctiu s’aturaria aquí. Res més lluny de la realitat. Una carta. Una capsa amb les seves pertinences. La seva dona plorant. I una depressió de cavall. Durant un mes, el clima a casa va ser infernal. Ella el culpava a ell. Ell culpava la sort. La sort no era res.

Aviat la solitud, el banc, les papereres, les mantes estripades, els pantalons bruts, els cabells plens de ronya. La resta per explicar és només la història d’un súbdit, que abaixa el cap per demanar caritat.