dimarts, 25 de gener del 2011

De dissabte

Era dissabte. Ple hivern. La neu cobria el terra del cementiri i el gel decorava els xiprers de l'entrada. Aquests donaven, als vius, la benvinguda al regne dels morts, sense saber que ells mai no arribarien a ser ni els uns ni els altres.
En Cori, l'enterramorts del poble, treballava des de primera hora del matí. A les set en punt, quan no hi havia encara ningú pel carrer, el gèlid silenci es trencà per un seguit de cops freqüentats amb un ritme precís, inalterable. Com si es tractés d'un rellotge suís que assenyalés el pas dels segons, la massa trencava les tombes de la fila tres. Cap dels habitants va tenir sorpresa, coneixedors del que feia en Cori. A poc a poc, els qui residien al carrer de baix van anar abandonant les seves cases per pujar, camí amunt, cap al cementiri.
Mentre l'home de la massa exhumava els morts; els veïns miraven els seus familiars. En Marc, que només tenia vuit anys, tafanejava un dels taüts. En va veure un que tenia una carta a la mà. Una carta rossegada pels petits inquilins que feia dies habitaven aquell taüt. Uns habitants que ara no es veien, ja que feia tant de fred que ni els cucs tenien valor per sortir dels ulls dels morts i anar cara avall.
Sense consciència del que feia, en Marc, que no era irrespectuós, sinó desconeixedor dels hàbits socials, prengué la carta del mort, l'obrí i en llegí una paraula: "Dimecres". Encuriosit, es dirigí a son pare per comentar-li la seva troballa, però en topar-se amb ell veié que ell també duia un sobre. Li arrancà de les mans i sortí corrents. El seu pare el perseguí i, per evitar ser atrapat, s'amagà en un forat. Gairebé a les fosques, obrí el sobre i llegí: "dissabte".

7 comentaris:

Judith ha dit...

aiaiaiaia! tot i que m'ha agradat molt la manera en que has construit aquest relat, t'haig de dir que avui no has aconseguit treure'm un somriure, sinó tot el contrari. Sembla una peli de l'Alfred Hitchcok!

Anna Maria Villalonga ha dit...

AHhhhhhhhhhhhh. Judith, no crec que la idea sigui fer-nos riure. Ben al contrari. Yves, un relat negrooottttttttttttt!
Perfecte. M'ha encantat. El comparteixo.
Només hi veig un problema. De dissabtes (com de dimecres) n'hi ha un cada setmana.

Yves ha dit...

@Judith: doncs objectiu aconseguit!

@Anna: Gràcies pels compliments! A veure si t'entenc. Vols dir que és un problema que hi hagi un dissabte cada setmana, pqè hauria d'estar ja morta? No t'entenc massa bé...
Al petit Marc li toca aquest dissabte, al que estan exhumant li va tocar el passat dimecres. El següent? vés a saber..

Gemma ha dit...

Renoi...!!!! He de dir que m'agradat i entenc que l'Anna estigui entusiasmada, però jo l'he llegit mentres esmorzaba i per poc m'ennuego.

Anna Maria Villalonga ha dit...

no, era una certa brometa que et feia. Perquè no diu exactament quin dissabte li tocava. Ja sé que volia dir aquell mateix, però, en realitat, podria ser qualsevol dissabte, no?

Yves ha dit...

@Anna: hehe. I tant!

@Gemma: doncs això és tot un compliment! :-)

Coses de Llàbiro ha dit...

Buf, pobret! Molt engoixant.