divendres, 8 de maig del 2015

Relat d'adéu-siau

Un a un, entra la gent per la porta principal. Capcots no s’atreveixen a mirar endavant. Cap d'ells es queda fora. No són un ramat, són molt més que això. És la humanitat seguint els passos dels ritus. És hora de dir-se adéu, no s'ha fet en vida, es farà en mort. Alguns no han estat capaços de fer-ho personalment, caldrà un intèrpret per fer-ho arribar més enllà.
El públic, assegut a les seves cadires. Comencen a aparèixer els actors. És una obra assajada, res sortirà malament, és el blues de cada tarda a quarts de cinc.
Com si fos la superestrella de rock que puja a l'escenari, el capellà fa una aparició estel·lar per la banda esquerra. Els músics anuncien la seva arribada, no hi ha perdó ni redempció, és el moment àlgid on tothom mira aquell ésser superior que va vestit amb un pijama de sotana, Els funcionaris del tanatori estan tots al seu lloc, ningú ho dubte, però d'on venen? Què feien fa una estona quan tot aquest sarau encara no havia ni començat?
El rei de la festa, the king, l’intèrpret de Déu i de les ànimes del més enllà, estava amb el seu germà, parlaven de les plantes, de la fotosíntesi i del moviment circular dels gira-sols buscant un astre no diví. Les abelles es parlen a través del seu moviment, li deia un; els humans no ens parlem, li responia l'altre.
Els músics, mentrestant, restaven resguardats als seus camerinos. Dos d'ells estaven liant-se al vestidor del tanatori. Val a dir que no són parella -si més no formal-, però de tant en quan s'enrotllen, avui han començat a xerrar i ell li ha agafat la mà. Ella li ha dit que estava molt calenta i han acabat besant-se. El tercer músic, encarregat del contrabaix, ha sortit a fumar, no ha volgut molestar; un cop a fora s'ha posat a escriure un whatts app a un amic que mirava un partit de futbol a la televisió per cable. La conversa amb l'amic, però, ha acabat derivant a una absurditat extrema, amb acudits que li han provocat un atac de riure. El capellà, puntual, els hi ha enviat un missatge a tots tres, així que han abandonat el que estaven fent i s'han dirigit a la zona de cerimònies. Els dos amants s'han vestit ràpid; tan ràpid que ell no se n'ha adonat, però ha sortit amb el condó posat. Tots plegats toquen una bella cançó popular i no fallen en cap nota, van ben protegits, res no els pot sortir esgarrat, ni tan sols un esperma mal col·locat..
Els que s'enduen el fèretre just acaben d'esmorzar un entrepà de fuet a sobre de la vorera, l'han deixat a mitges perquè han hagut d'entrar a buscar la caixa dels tresors.
Finalitzat l'acte diví, un conserge s'acomiada de tothom que marxa de la sala, els hi dóna la mà amb la que uns minuts abans, mentre ningú l'observava perquè el capellà tenia la paraula, es rascava l'entrecuix per dins dels pantalons. Fa més de tres dies que no es dutxa, li pica tot el cos. Creu que té bitxos al pèl púbic.

A fora el sol brilla amb la mateixa intensitat que ho feia dues hores a abans, però no tothom és capaç de veure més enllà, més amunt de les pedres dures i rocoses amb les que fan aquests edificis carrinclons. Ni tan sols els animalons que passegen pels jardins de l'exterior poden veure aquella llum en els personatges que han actuat com cada dia, sense notar la tristesa ni el dolor; allunyant-se del més íntim sentiment d'aquells espectadors que han plorat fins esgotar les llàgrimes del patiment.