divendres, 3 de juliol del 2015

Relat d'ivori

Entre les valls més llunyanes de les nostres comarques, allà on el fred no deixa mai pas a la calor; hi reposa una torre d’ivori; majestuosa, alta com ningú mai no hagi somniat; imponent pels seus colors espectaculars quan el sol la pot il·luminar, fràgil com una gota a punt de caure al mar.
Hi ha, entre la multitud dels nostres veïns, una opinió corrent que no se sap si és certa o fictícia, però que col·loca, a dalt de tot d’aquella torre, un vell geperut, barbut, de cara arrugada i vista cansada. Diuen que allà pensa només amb ell i la seva elit, que no és capaç de moure’s per baixar a les terres planes, per relacionar-se amb la plebs i saber quines coses passen fora dels cànons establerts des de l’antiguitat. Li diuen l’home sense temps, parlant d’ell com si no fos d’aquest món.
Tot això ho diuen uns i altres, sense conèixer res d’ell, ni tan sols sabent si existeix de veritat. Formen cues i cues per criticar-lo al mercat, mentre compren peix barat i diuen que és del car. Entre els veïns hi ha qui té fortuna i, després d’haver alimentat la llegenda sense fonaments, rep un cop de sort, un vent ple de bon atzar i buit de contingut, una ajuda apadrinada de les que sempre havia renunciat. Aleshores, a poc a poc, no lluny de casa dels veïns, construeix una torre ben alta, que vol emular la del vell rondinaire. No té vori, ni marbre, ni pedres precioses; usa fang extret de la terra mullada.

Com tot el que s’alça del no-res, amb el temps acaba perdent volada; un altre cop de vent, sense padrins ni bons amics, i la torre cau. A vegades cal que passi una temporada, tot sovint esdevé anys després; però el mal ja està fet. És responsabilitat tant dels qui van aportar aquell fang brut i poc cuidat, com de qui va viure en aquella torre falsa, recoberta d’altaveus en els que els esperits que enviaven falsos somnis al món exterior.